Sos ogórkowo- grzybowo- pomidorowy

SKŁADNIKI:


  •  2 dag suszonych grzybów namoczonych
  • 2 duże kwaszone ogórki
  • 5 łyżek ketchupu ostrego
  • szklanka wody lub bulionu
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • pieprz czerwony 3-4 ziarenka lub czarny wówczas 2 ziarenka
  • sól, majeranek, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE


 Sos można przygotować osobno lub na bazie wywaru pieczonego mięsa.
  • Grzyby umyć, a następnie  moczyć ok. 0,5 godziny w gorącej wodzie.
  • Grzyby drobno pokroić i smażyć z  drobno pokrojoną cebulą.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wlać ketchup i przecier oraz szklankę płynu i przyprawy.
  • Gotujemy około 30 do 40 minut.
  • Sos można podawać do mięs lub jako sos wegetariański do pyz lub klusek ziemniaczanych.

 

WSKAZÓWKI


  •  Jeśli pieczemy mięso to wówczas sos przygotowujemy na patelni razem z mięsem, około 30 minut przed końcem dodając wszystkie składniki.
  • Sos należy podawać na gorąco.
  • Opcjonalnie można dodać inne przyprawy dla smaku np. czosnku, imbiru lub świeżej papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *