Ziemniaczany keks

SKŁADNIKI


  • około 2kg ziemniaków (do tej potrawy nie nadają się młode ziemniaki)
  • około 60 dag boczku wędzonego
  • 40 dag kiełbasy (może być taka jak na grilla)
  • 3 sztuki cebuli
  • 3 jaja
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilkanaście plastrów boczku
  • bułka tarta do obsypania i obłożenia form

PRZYGOTOWANIE


  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach, odsączyć płyn i wymieszać z mąką, jajami i przyprawami.
  • Osobno na oleju podsmażyć boczek i kiełbasę wraz z cebulą, następnie przełożyć do ziemniaków i wymieszać.
  • Masę włożyć do przygotowanych form obsypanych bułką tartą i piec około godziny w temperaturze 190 stopni.
  • Keks ziemniaczany podawać można z sosem pieczarkowym lub dipami np. czosnkowym lub serowo- paprykowym.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *