Biszkoptowe omleciki z truskawkami

SKŁADNIKI


ciasto:

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

krem:

  • 300 ml kremówki schłodzonej i szczypta soli
  • 1 łyżka płaska cukru pudru
  • truskawki pokrojone

PRZYGOTOWANIE


  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  • Następnie do ubitych białek dodać kolejno żółtka a potem mąkę (nie musi być przesiana) i wymieszać.
  • Ciasto nałożyć łyżką na formę z wyłożonym papierem do pieczenia (owalne placki około 10 cm i grubości około 1 cm) .
  • Piec w nagrzanym w 180 stopniach około 8 – 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika należy natychmiast podważyć ciasto łopatką i złożyć na pół. Biszkoptowe omleciki muszą ostygnąć w pozycji pionowej  dlatego najlepiej ułożyć je do naczynia z możliwością podparcia ich.
  • Śmietanę ubić , a pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i  jedną łyżkę cukru pudru.
  • Wypełnić omlety (po ich wystygnięciu)  i podawać z pokrojonymi truskawkami. Na koniec wszystko posypać cukrem pudrem.

 

FM0 FC000010100:zzzzzz0 817a 078043874441663838014c0 bac d8 d1207c1602 b31f681531 95201d1439 771de812d9 b31a5a1197 bc20e41263 c521db12a5 bc201c12fd

FM0 FC000110011:zzzzzz0 c166 078043874441663838014c0 bac f3 e224d92139 c429c627fa a629e22956 881d031ce7 b2161e15fd bb1d031dff c41cae1d9e cd179a1722 d61ab919db df1e771d1c e831692e1d df2f7b2a7a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *