Domowy chleb bez zakwasu

SKŁADNIKI


  • 1 kg mąki pszennej (można kupić w sklepie chlebową)
  • 30 g masła miękkiego
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 350 ml ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę z solą i masłem wymieszać, a następnie dodać drożdże, mleko, wodę, cukier i wyrobić ciasto (najlepiej ręcznie, chociaż mikserem jest łatwiej, ale może ciasto nie wyrosnąć).
  • Gładkie ciasto pozostawić na oprószonej mąką desce i przykryć ściereczką. Po wyrośnięciu należy uderzyć mocno pięścią ciasto i lekko znowu wyrobić.
  • Uformować owalny lub okrągły bochenek (nie układać w formie) i wyłożyć na oprószoną mąką blachę. Przykryć ponownie i pozostawić na 30 minut.
  • Następnie naciąć ostrym nożem kilka razy.
  • Piec w rozgrzanym do 220 stopni temperaturze przez około 15 minut. Po tym czasie należy temperaturę zredukować do 190 – 200 stopni i piec  około 30 minut. Gotowy chleb musi być wyrośnięty, brązowawy.

Uwaga! Studzić na kratce, ponieważ musi być dostęp powietrza.

Chleb można przechowywać kilka dni.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *