Jabłecznik

SKŁADNIKI


CIASTO:

  •  400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 160 g masła ( nie dodawać margaryny)
  • białko do nałożenia na wierzch ciasta

MASA JABŁKOWA:

  • 2,5 kg obranych jabłek (najlepiej kruche)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 paczka duża cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki płaskie cynamonu

PRZYGOTOWANIE


PRZYGOTOWANIE MASY JABŁKOWEJ:

  • Jabłka umyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
  • Gotować w garnku do uzyskania jednolitej rozdrobnionej masy.
  • Następnie dodać cukier brązowy i waniliowy oraz cynamon.
  • Na koniec gotowania dodać żelatynę i wymieszać.
  • Do ciasta użyć gorącej masy.

CIASTO:

  • Przygotować mikserem lub malakserem.
  • Najpierw ubić cukier z dodatkiem jaj, masła i mleka.
  • Następnie proszek do pieczenia wymieszać z mąką i powoli mieszać wszystko razem.
  • Uformować ciasto w jednolitą kulę i podzielić na dwie części.
  • Rozwałkować i przełożyć jedną część ciasta na formę prostokątną o wymiarach ok 35 x 30 lub większą. Ciasto najwyżej będzie cieńsze.
  • Widelcem nakłuć  ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 minut.
  • Wyjąc ciasto i zaraz nałożyć przygotowaną gorącą masę jabłkową, a na górę położyć  następną część ciasta w formie kratki (przekładane paski ciasta – jak na zdjęciu poniżej).
  • Wierzch ciasta posmarować białkiem i ponownie piec w piekarniku  około 40 minut w 180 stopniach.

 

 

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *