Ogórki małosolne

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg średnich ogórków
  • 1 łyżka soli (nie jodowanej) na litr wody
  • chrzan około 5 cm długości
  • koper – koszyczek i łodyżkę
  •  3 ząbki czosnku
  • może być liść magii, wiśni

PRZYGOTOWANIE


  • Ogórki umyć i oczyścić końcówki ogórków (jeśli chcemy, aby ogórki szybciej dojrzały  należy odciąć z obu stron ich końcówki ) i moczyć w zimnej wodzie około dwie godziny.
  • Do słoików najpierw włożyć koper, czosnek i chrzan, potem ciasno ułożyć ogórki i zalać gorącą wodą. Na każdy litr wody 1 łyżka soli.
  • Zamknąć i odstawić w jasne miejsce.

Uwaga! Można także zalewać przegotowaną zimną wodą.

20160617_213458

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *