Ciasto proszkowe z owocami

SKŁADNIKI


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • mała paczka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g owoców (np. porzeczki , maliny, wiśnie lub inne ulubione)
  • cukier puder do posypania ciasta

 

PRZYGOTOWANIE:


  • Masło roztopić i schłodzić.
  • Obie mąki wraz z proszkiem przesiać do miski. Jajka z cukrem ubić i dodać tłuszcz, mąkę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.
  • Ciasto przekładamy do formy a na wierzch nakładamy owoce np. porzeczki , maliny, wiśnie lub inne.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około jednej godziny.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

MNS G14 N3 O0.00 Y0.50 C1.00 YT1 CT1 S250   FM0   FC110010000:zzzzzz0 e196 078043874441663838014c0 bac e1 d337fe33d3 b534612fd6 9731462c8c 7930892bd5 5b2eae2991 702d0a287d 852d1226ea 9a2d7d274b c12e4627da ca309f2a70 d334b02e83 dc37cf3138 e53e713886 dc41c53bff

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *