Ciasto z bezą lub inaczej pleśniak

SKŁADNIKI


  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka Kasi lub innej margaryny
  • 8 łyżek mleka
  • szklanka cukru
  • 3płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lub agrestowego

PRZYGOTOWANIE


  • Żółtka wraz z pokrojoną margaryną utrzeć w malakserze lub ręcznie dodając mąkę i proszek, szczyptę soli i mleko. Na koniec po wyciągnięciu z malaksera dodać troszeczkę mąki i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Masę podzielić na trzy części, jedna większa i dwie mniejsze.
  • Do jednej mniejszej części ciasta dodać dwie łyżki kakao i wyrabiać na jednolitą kakaową masę, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażarki wraz z częścią bez kakao.
  • Większą część włożyć do prostokątnej formy, nakłuć widelcem a na wierzch nałożyć dżem.
  • Po godzinie wyciągnąć ciasto z zamrażarki i ucierając ciemne kakaowe ciasto na tarce lub skubiąc ułożyć na dżem.
  • Następnie ubić białka wraz z cukrem na sztywną pianę, nałożyć na dżem i poskubać białe ciasto na cała formę.
  • Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 40 minut. Ciasto musi być zrumienione i suche.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *