Modra kapusta

SKŁADNIKI


  • średnia główka kapusty
  • 1 cebula duża
  • 1 łyżka smalcu lub masła
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz opcjonalnie około 6 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE


  • Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć i poszatkować .
  • Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na tłuszczu następnie dodać kapustę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i podlewać wodą.
  • Jabłko umyć pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Gotując podlewamy minimalnie wodą, doprawiamy do smaku pieprzem i solą do uzyskania miękkiej kapusty.

Kapusta najlepiej pasuje do kaczki i mięsa wołowego.

Wegetarianie mogą spożywać z kluskami śląskimi, a zamiast masła do kapusty można dodać olej rzepakowy.

 

20160717_104854

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *