Rolada z indyka z figami

SKŁADNIKI


  • 1 kg filetu z  indyka
  • 15 średnich fig (suszonych)
  • 5 plastrów szynki konserwowej
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka ostra

 

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć rozłożyć na  desce, rozbić i doprawić, następnie wyłożyć na mięso szynkę i pokrojone na paski figi.
  • Całość zwinąć i związać ciasno nitką, a na koniec posypać papryką lub przyprawą do mięs.
  • Włożyć do foremki, wlać około 20 ml wody i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni około 70 minut.

 

WSKAZÓWKI


  • Kroić zimne mięso najlepiej na krajalnicy.  Można podawać na gorąco,  ale najlepiej smakuje na zimno z dipem serowo -paprykowym  (według przepisu z  tego bloga).
  • Figi najlepsze są miękkie, a wysuszone można sparzyć przed pokrojeniem.
  • Nitka do związania mięsa nie powinna być barwiona.
  • Dla urozmaicenia można plastry mięsa zalać galaretką do mięs.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *