Bułeczki z boczkiem

SKŁADNIKI


  • 1 kg mąki pszennej
  • 7 dag drożdży świeżych
  • około 30 ml oleju
  • mleko około 0,5 litra lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
  • szczypta soli
  • wędzony boczek około 30 dag
  • 1 łyżka cukru, mąki i mleko ciepłe około 2 łyżek do zaczynu
  • białko do wysmarowania bułek przed pieczeniem
  • sól gruboziarnista do posypania bułek

 

PRZYGOTOWANIE


  • Najpierw  przygotowujemy zaczyn. Do naczynia kamiennego kruszymy drożdże i dodajemy ciepłe mleko, cukier i mąkę,  mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 15 minut.
  • Jak wyrośnie zaczyn wlewamy go do przesianej mąki ze szczyptą soli i  zaczynamy wyrabiać ciasto jednocześnie wlewając ciepłe mleko, aż utworzy się lepka kula. Wyrabiamy ciasto powoli dodając olej i po całkowitym wchłonięciu tłuszczu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie  formujemy  kulki nadziewając kilkoma kawałkami wędzonego boczku (drobno pokrojony).
  • Układamy wysmarowane białkiem bułki na formę z papierem  i czekamy około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem do piekarnika posypujemy gruboziarnistą solą.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 do 20 minut (każda następna porcja bułek powinna być pieczona nieco krócej, ze względu na nagrzany piekarnik).

 

Bułki są przepyszne i znikają zaraz po upieczeniu.

20160714_055903

20160714_061107

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *