Sałatka grecka „podpatrzona na Zakyntos”

Sałatka grecka nie zawiera sałaty, a wszyscy myślimy, że smak dopełniany jest przez nią. I tu się rozczarujemy. Smak nadaje bardzo dobra oliwa z różnymi przyprawami.

Ta moja sałatka nie smakuje pewnie tak jak ta na Zakyntos, ale przypomina mi przepiękne urokliwe tereny i uroczych, szczerych Greków.

Smakuje wybornie.

SKŁADNIKI


  •  3 pomidory średniej wielkości
  • ogórek duży lub kilka małych
  • najlepiej czerwona cebula, ale ja dodałam białą
  • ser feta 1 średnie opakowanie
  • oliwa, doprawiłam czosnkiem i ziołami około 20ml
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE


  • Pomidory i ogórki umyć a następnie pomidory pokroić na ćwiartki, a ogórki wraz ze skórą na plastry.
  • Należ dodać pokrojony w dość duże plastry ser i w talarki cebulę.
  • Sól i pieprz do smaku, a na koniec całość polać oliwą.

 

WSKAZÓWKI:


  • Dla wegetarian można zamiast sera dołożyć kilka surowych, umytych i obranych pieczarek. Pieczarki surowe dodaję do różnych sałatek np. jarzynowej.

20160717_171908

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *