Jajecznica z kurkami

SKŁADNIKI


  • 1/2 kg świeżych kurek
  • 3 średnie cebule
  • 15 dag masła
  • sól, pieprz (pieprz tylko czarny, biały pieprz i ziołowy zmienia smak grzybów)
  • 4-5 jaj (zgodnie z własnym upodobaniem)

PRZYGOTOWANIE


  • Na patelni rozpuścić masło z drobno pokrojoną cebulą i zeszklić dodać pokrojone kurki ( małe sztuki wkładam w całości). Smażyć ciągle mieszając na wolnym ogniu.
  • Po około 20 minutach smażenia włożyć jaja (uprzednio wymieszać trzepaczką), nadal smażyć aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem na końcu smażenia.

WSKAZÓWKI


Jak nie jesteś pewna/y grzybów to nie zbieraj.
Kupuj wówczas zawsze w sklepie, a na opakowaniu będą wszystkie dane. Jeżeli kupujesz grzyby luzem np. na rynku to zapytaj o atest wydany przez klasyfikatora grzybów na grzyby świeże, który jest ważny 48 godzin oraz kupuj z takich źródeł, gdzie będzie podane np. gdzie i na jakim terenie zebrane.
Dbasz wówczas o bezpieczeństwo swoje i bliskich.

Jak czyścić kurki:

  • Do dużej miski z zimną wodą i garścią soli włożyć kurki, moczyć około 40 minut. Łyżką cedzakową wyciągnąć kurki, na dnie zostanie piasek i pozostałe zanieczyszczenia. Wypłukać ponownie, można jeszcze przejrzeć grzyby, podciąć końcówki. Należy wysuszyć i przygotować do mrożenia lub smażenia.
  • Przed mrożeniem grzyby należy wrzucić do wrzątku i około 3-4 minut blanszować, następnie wyjąć i osuszyć. Wkładać do worków tak aby było jak najmniej powietrza. Najlepsze są worki na suwaki.

20160726_160414

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *