Danie obiadowe mięsno-warzywne z mącznymi poduszeczkami z pietruszką

SKŁADNIKI


  •  1/2 kg mięsa mielonego z karkówki lub inne wieprzowe
  • 1 puszka pomidorów (pokrojonych w kostkę bez skórki)
  • 1 papryka zielona świeża
  • 2 cebule
  • 15 dag masła
  • sól i pieprz, papryka i świeża bazylia ( 2 listki)

SKŁADNIKI NA MĄCZNE PODUSZECZKI Z NATKĄ PIETRUSZKI


  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mleko około 200 ml
  • garść posiekanej drobno pietruszki

PRZYGOTOWANIE


  • MIĘSO:
    • Na maśle lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i około 3 minut piec na małym ogniu.
    • Dodać mięso mielone i pomidory z puszki ciągle mieszając.
    • Smażyć około 30 minut. Na koniec doprawić i dodać posiekaną bazylię.
  • MĄCZNE PODUSZECZKI Z NATKĄ PIETRUSZKI:
    • Mąkę wymieszać z mlekiem i dodać jajko.  Należy dolewać mleko do momentu, aż ciasto będzie lepką kulą. Wyrabiać kilka minut,  dodać pietruszkę  i łyżką wrzucać na  wrzątek.
    • Gotować tak długo aż wypłyną. Odcedzić i podawać gorące z przygotowaną mięsno – warzywną potrawą.

20160724_122351

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *