Żeberka na „gazie”

SKŁADNIKI


  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu
  • 1 szklanka coca coli
  • 1 łyżka dżemu z czarnego bzu (może być inny zgodnie z upodobaniem)
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki czerwonej łagodnej papryki z pestkami (suszona)
  • 10 kuleczek czerwonego pieprzu lub 4 kuleczki czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 dużych ząbków czosnku (można zastąpić cebulą szalotką, dla przeciwników czosnku)

PRZYGOTOWANIE


  • Żeberka umyć, pokroić na równe kawałki i ułożyć w lekko nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Doprawić kolejno solą, majerankiem, papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem lub bardzo drobno pokrojoną szalotką.
  • W osobnym naczyniu wymieszać ketchup i coca colę, następnie z odrobiną wody wlać do naczynia z żeberkami.  Na koniec wrzucić  roztłuczony pieprz.
  • Naczynie powinno być przykryte pokrywką. Piec w temperaturze 190 stopni około 80 minut.

Żeberka  można podawać  z tostami lub kluseczkami.
Dla tych, którzy są przeciwnikami grilla polecam żeberka na „gazie”

FM0 FC000000000:zzzzzz0 b17b 078043874441663838014c0 bac f6 e345134e7d c5354439ba d12597277b da254b23dd e3281d24b9 ec2bc026e0 f52fba29f2 fe34392ac210738e22c6e11041082ddc107419a2c62

20160728_155034

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *