Ciasto kruche z brzoskwiniami

SKŁADNIKI NA CIASTO


  • 500 g mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 220g masła (zimnego)
  • 15 ml oleju
  • około 7-10 łyżek wody lub mleka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ BRZOSKWINIOWY


  • 2 kg brzoskwiń
  • 1 opakowanie śmietankowego budyniu
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki kisielu proszku ( według swojego gustu, ja daję wiśniowy)
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE


  • Ciasto
    • Mąkę z pokrojonym masłem i olejem oraz cukrem i szczyptą soli mieszać w malakserze (lub ręcznie). Składniki zaczną się łączyć dodać wodę lub mleko (muszą się  mocno scalić). Wyjąć ciasto z malaksera i uformować kulę w razie potrzeby dodać mleko lub mąkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 i 1/2 godziny.
    • Następnie wyłożyć na formę wysmarowaną masłem papier do pieczenia i równo rozłożyć ciasto aż po brzegi, nakłuć na całej powierzchni widelcem.
    • Włożyć nadzienie owocowe, rozwałkować resztę ciasta i położyć na górę. Ponacinać nożem kilka otworów w różnych miejscach. Piec około 80 minut w 190 stopniach.
  •  Farsz
    • Brzoskwinie umyć, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki, wyjąć pestki,  umieścić w misce dodać cukier,  wsypać opakowanie budyniu (proszek) i kisiel (proszek). Wymieszać i odstawić na 20 minut.  Następnie przełożyć na formę wyłożoną ciastem.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Można urozmaicić z lodami i śmietaną. Podawać można na zimno lub gorąco.

20160729_060450

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *