Zupa pomidorowa na letni sposób

SKŁADNIKI


  • 2 litry wody
  • 1 duża ćwiartka z kurczaka najlepiej
  • 6 dużych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego (kubaba)
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka korzeń, mały seler, 10 cm por)
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej  papryki w proszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 liść magii
  • kostka rosołowa ( indywidualnie do smaku)
  • makaron nitki lub inne zgodnie z upodobaniem

PRZYGOTOWANIE


  • Kurczaka dokładnie umyć pokroić na 3 równe części i wrzucić na wrzątek, gotować 10 minut i dodać włoszczyznę.
  • W międzyczasie umyć, obrać ze skórki pomidory pokroić na kilka kawałków i   smażyć na maśle, dodając sól i pieprz do smaku.
  • Do wywaru dodać ziele angielskie, liść laurowy, magii, cebulę, kostkę rosołową, usmażone pomidory, przecier pomidorowy i paprykę. Gotujemy dalej na małym ogniu około 30 minut dodając sprasowany czosnek. Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, nadal zupę trzymamy na ogniu około 10 minut.
  • Uwaga! Jeżeli płyn wyparuje w razie potrzeby dolewamy przegotowanej gorącej wody.

 

Zupę po ugotowaniu przecedzamy przez sitko i podajemy z makaronem. Możemy przybrać bazylią lub natką pietruszki.

Warzywa i mięso można wykorzystać do sałatki lub galarety garmażeryjnej.

20160727_162500

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *