Placki chlebowe

SKŁADNIKI


  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • około 4/5 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant (suche)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE


  • Mąką z drożdżami i solą oraz cukrem, wodą  dokładnie  wymieszać.  Dodać oliwę i znowu wyrobić krótko ciasto. Odstawić  na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce i dokładnie przykryć ściereczką. Następnie uformować placki dowolnej wielkości i pomalować  pędzlem  z wodą placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni i piec około 10-15 minut. Czasami wystarczy około 10 minut.

Placki wspaniale smakują z serem twarogowym i szczypiorem.

20160730_132046

20160730_132110

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *