Tort bezowy

SKŁADNIKI NA BEZY


  • 8 białek
  • 400 g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE


  • Białka ubijając dodawać cukier, pod koniec ubijania dodać ocet, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać.
  • Piec w formie tortowej lub na obrysowanym kole dwa blaty po 27 cm. Na początku piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut, następnie około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 140-150 stopni. Można blaty pozostawić w piecu do następnego dnia. Uwaga! Drzwiczki piekarnika muszą być uchylone.

 

SKŁADNIKI NA KREM


  • 250 g serek mascarpone
  • masa kajmakowa 250 g
  • śmietana kremówka 36 % 350 ml
  • 1 łyżka cukru pudru
  • orzechy włoskie 150g
  • daktyle 10 dag
  • 200 g malin do ozdoby

PRZYGOTOWANIE


  • Serek i masę kajmakową miksować w malakserze. Osobno ubić kremówkę  (z jedną łyżeczką cukru pudru). Orzechy i daktyle pokroić drobno i wszystkie składniki ( serek, masę kajmakową, kremówkę i orzechy wraz z daktylami) wymieszać lekko razem. Przełożyć masę na blat i przykryć następnym. Na górę tortu nakładam krem i maliny.

20160731_154300

20160731_154315

2 Comments Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *