Ciasto brzoskwiniowo – orzechowe

SKŁADNIKI


  • 400 g mąki pszennej
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 160 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 średni słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 1 całe jajko wraz z 1 łyżką wody do rozprowadzenia na zewnętrznej części ciasta (na paskach)

PRZYGOTOWANIE


Ciasto przygotowuję w malakserze.

  • Cukier, jajka, masło ubijać kilka minut do uzyskania jednolitej masy, dodać mleko, orzechy zmielone i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijać, aż wszystkie składniki się połączą. Wyjąć z miski malaksera na deskę, dodać trochę mąki i uformować jednolitą masę.
  • Podzielić ciasto na dwie części, jedną część wyłożyć na formę z pergaminem i równo rozprowadzić i nakłuć widelcem po całej powierzchni. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.
  • Ciasto wyjąć i rozprowadzić równomiernie dżem brzoskwiniowy. Drugą części ciasta rozwałkować i pociąć na paski, ułożyć je w formie kratki.
  • Rozprowadzić jajko na paskach ciasta i piec w temperaturze 200 stopni około 35 -45 minut.

Ciasto pyszne na gorąco i na zimno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *