SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 1 mały proszek do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 160 g masła
- 4 łyżki mleka
- 70 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 średni słoik dżemu brzoskwiniowego
- 1 całe jajko wraz z 1 łyżką wody do rozprowadzenia na zewnętrznej części ciasta (na paskach)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto przygotowuję w malakserze.
- Cukier, jajka, masło ubijać kilka minut do uzyskania jednolitej masy, dodać mleko, orzechy zmielone i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijać, aż wszystkie składniki się połączą. Wyjąć z miski malaksera na deskę, dodać trochę mąki i uformować jednolitą masę.
- Podzielić ciasto na dwie części, jedną część wyłożyć na formę z pergaminem i równo rozprowadzić i nakłuć widelcem po całej powierzchni. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.
- Ciasto wyjąć i rozprowadzić równomiernie dżem brzoskwiniowy. Drugą części ciasta rozwałkować i pociąć na paski, ułożyć je w formie kratki.
- Rozprowadzić jajko na paskach ciasta i piec w temperaturze 200 stopni około 35 -45 minut.
Ciasto pyszne na gorąco i na zimno.