Wieprzowe roladki

SKŁADNIKI


  • kilka kawałków karkówki (może być przerośnięta)
  • kilka plastrów cienkiego boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • majeranek
  • sól opcjonalnie
  • 1 kromka razowego chleba
  • 1 szklanka herbaty czarnej, parzonej (bez cukru)
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso rozbić dwustronnie, posolić delikatnie i posypać dość obficie majerankiem, na każdy kawałek rozłożyć płasko plaster boczku, następnie posypać 1 łyżeczką drobno pokrojonej cebuli i cienki pasek pokrojonego chleba. Wszystko zwinąć bez stosowania nici lub igieł zrazówek.
  • Posypać delikatnie mąką i piec na rozgrzanym tłuszczu. Mocno przypiec i następnie podlewać raz gorącą wodą, potem już tylko zaparzoną mocną herbatą.
  • Piec do uzyskania miękkiego mięsa, około 40 minut na małym ogniu.

Mięso upieczone nie musi być kształtne, ani zbyt równe. Jest soczyste, pikantne i bardzo smaczne. Z pieczenia można wykorzystać sos. Polecam na koniec pieczenia posypać papryką słodką.

  • Mięso podawać z frytkami, ziemniaczkami, a i kasza pasuje. Można podawać z różnymi surówkami, kapustą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *