Drożdżowa rolada z bakaliami

SKŁADNIKI


  • 450 g maki
  • 70g masła
  • 4 łyżki cukru
  • sól na czubku łyżki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • od 150 do 190 ml mleka
  • masło roztopione do polania upieczonego ciasta
  • bakalie:
    • 15 dag suszonych moreli
    • 20 dag rodzynek
    • 20 dag daktyli
  • 1 łyżkę mąki do posypania bakalii
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE


  • Najpierw przygotować rozczyn (patrz porady kulinarne).  Po wyrośnięciu rozczynu dodać go do przesianej mąki ponadto sól, cukier, jajka, mleko i wymieszać. Wyrabiać ciasto (jak będzie zbyt gęste to dodać mleko, a jak rzadkie to mąkę). Na koniec wyrabiania dodać tłuszcz i dalej wyrabiać aż będzie lśniące i elastyczne.
  • Uformować kulę  przykryć ściereczką,  odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  • Po 2 godzinach uformować płaski placek i nałożyć bakalie.
  • Zwinąć roladę, wysmarować wodą lub białkiem i przełożyć do natłuszczonej keksówki. Odstawić na 15 minut.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 35 minut ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Wyjąć ciasto po kilku minutach i polać masłem. Następnie posypać cukrem pudrem.

Bardzo smaczne na następny dzień. Aby zachować świeżość przykryć ściereczką bądź folią aluminiową.

20160809_221049

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *