Słodkie bułeczki

SKŁADNIKI


  • 450 g maki
  • 70g masła
  • 4 łyżki cukru
  • sól na czubku łyżki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • od 150 do 190 ml mleka

PRZYGOTOWANIE


  • Najpierw przygotować rozczyn (patrz porady kulinarne).  Po wyrośnięciu rozczynu dodać go do przesianej mąki ponadto sól, cukier, jajka, mleko i wymieszać. Wyrabiać ciasto (jak będzie zbyt gęste to dodać mleko, a jak rzadkie to mąkę). Na koniec wyrabiania dodać tłuszcz i dalej wyrabiać aż będzie lśniące i elastyczne.
  • Uformować kulę  przykryć ściereczką,  odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  • Po 2 godzinach uformować bułeczki (kilkanaście sztuk) i odstawić jeszcze na 15 minut, posmarować wodą i położyć na blachę z pergaminem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach stopniach około 20 minut (sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone).

20160809_221158

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *