Rogalik francuski z czekoladą

SKŁADNIKI


Na ciasto są potrzebne dwa rodzaje maślane i podstawowe

ciasto maślane
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 10 dag mąki
ciasto podstawowe
  • 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • woda 1/2 szklanki
  • 1/2 łyżki octu

 PRZYGOTOWANIE


  • Ciasto maślane: mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę.
  • Ciasto podstawowe przyrządzić jak na pierogi ze wszystkich składników. Starannie wyrobić, rozwałkować i nadać kształt koła, środek ciasta zostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane w kształcie prostokąta.
  • Złożyć ciasto w kopertę, wałkować tak aby nie popękało. Uformować prostokąt, złożyć na trzy części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
  • Następnie wyjąć i rozwałkować trzy razy co 20 minut. Ostatni raz rozwałkować na grubość 0,5 cm i uformować trójkąty, zwinąć jak na rogale i piec  około 15 minut na papierze pergaminowym w bardzo gorącym piekarniku około 280 – 300 stopni.
  • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub można przed włożeniem do piekarnika wysmarować wodą.

Wykonanie tego ciasta polecam bardzo cierpliwym, mniej cierpliwym proponuję kupić ciasto francuskie w sklepie. Rogaliki można podawać z nutellą lub dżemem. Polecam na śniadanie również kakao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *