Żurek

SKŁADNIKI


  • 1/2kg białej kiełbasy surowej
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie 6 ziarenek
  • liść laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku
  • 3 jajka
  • sól opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE


  • Surową kiełbasę włożyć do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20 minut. Wyjąć kiełbasę i odstawić.
  • Do wywaru wrzucić ziele, liść laurowy, czosnek sprasowany i cebulę. Gotować około 15 minut i dodać zakwas. Następnie włożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i na małym ogniu gotować około 20 minut. Doprawić solą i majerankiem.
  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Żurek z ziemniakami jest również bardzo smaczny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *