Naleśniki na piwie

SKŁADNIKI


  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • sól opcjonalnie
  • 250 ml piwa jasnego
  • 450 ml mleka
  • 1/2 kg mąki
  • oliwa do smażenia
  • Dodatki do upieczonych naleśników
  • śmietana 30%
  • owoce np. maliny, truskawki

PRZYGOTOWANIE


  • Blenderem mieszać mąkę, sól, jajka i dolewać piwo i mleko oraz cukier. Ubijać aż będzie gładka masa i rzadka. Można regulować gęstość masy mlekiem i mąką. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Piec na gorącej patelni  naleśniki dowolnej grubości. Jeżeli będzie składany lepiej, aby był cieńszy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *