Naleśniki z kwaśną śmietaną

SKŁADNIKI


  • 2 jajka
  • 0,5 l mleka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • oliwa do pieczenia

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę, jajka, śmietanę i sól wymieszać i na koniec dolewać mleko, aż uzyskamy rzadkie ciasto. Regulować gęstość mlekiem. Najłatwiej zmiksować wszystkie składniki blenderem. Ciasto można ostawić na 20 minut, ale nie jest to konieczne, gdy składnikiem jest kwaśna śmietana.
  • Piec na gorącej patelni z małą zawartością tłuszczu. Najlepiej przed pieczeniem patelnię nasmarować oliwą.
  • Naleśniki podawać z owocami, sosem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *