Pasteryzacja na sucho

Pasteryzacja na sucho polega na „upieczeniu” słoików z przetworami w wysokiej temperaturze w piekarniku.

Słoiki należy napełnić tak, aby 3 cm od górnej krawędzi słoika była pusta przestrzeń. Zakręcamy słoiki i ustawiamy na blaszce co 3 – 4 cm od siebie. Wkładamy do zimnego piekarnika. Pasteryzujemy najpierw 10 minut w temperaturze 150 stopni i po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 -120 i trzymamy słoiki około 30 do 40 minut.

Czas zależy od wielkości słoika  tzn.  im większy tym dłużej trzymamy w piekarniku. Między jedną partią słoików pasteryzowanych a kolejną należy wystudzić piec. Słoiki po wyjęciu należy dokręcić, chyba że pozostawimy do wystygnięcia w piekarniku wówczas nastąpi samo domknięcie się.

2 Comments Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *