Smażone filety z piersi kaczki

SKŁADNIKI


  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • patelnia wysmarowana lekko oliwą
  • 1 szklanka zaparzonej mocnej czarnej herbaty

PRZYGOTOWANIE


  • Filety umyć, osuszyć, pokroić i naciąć skórę w kilku miejscach. Zahartować mięso bardzo zimną wodą i dodać przyprawy, odstawić do lodówki na 20 minut.
  • Na gorącej patelni ułożyć mięso skórą na dół i piec 15 minut. Następnie odwrócić mięso i piec około 30 minut na średnim ogniu. Mięso podlać herbatą i piec około 30 minut na średnim ogniu, dodać jeszcze majeranku i zwiększyć ogień, aż mięso zmięknie.

Kaczka może być podawana z kluskami, pyzami oraz burakami, modrą kapustą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *