Mielone gotowane klopsiki w sosie koperkowym

SKŁADNIKI


  • 1/2 kg mięsa od karkówki lub łopatki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu
  • 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej

sos:

  • 700 ml bulionu
  • śmietana do sosów i zup 60 ml
  • 3 łyżki zielonego koperku
  • 2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu ( można bez mąki będzie wówczas rzadki)

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, zmielić i wymieszać w misce z jajkiem, bułką tartą, przyprawami i uformować kulki średniej wielkości. Włożyć do przygotowanego gorącego bulionu (500 ml) i gotować około 35 minut na średnim ogniu.
  • Osobno zagotować pozostałą część bulionu i wsypać posiekany koperek. Mąkę wsypać do kubka i zalać zimną wodą około 20 ml, wymieszać i wlać do gorącego bulionu, na koniec dodać śmietanę i sól oraz pieprz do smaku. Gotować około 10 minut.
  • Można podawać z ziemniakami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *