Kluski z pietruszką

SKŁADNIKI


  • 1 jajko
  • 150g mąki
  • szczypta soli
  • mleko (taka ilość aby ciasto dał się formować)
  • 3 łyżki posiekanej drobno pietruszki

PRZYGOTOWANIE


  • Przesianą mąkę i sól wsypać do miski. Rozmieszać jajko z mąką, dodawać mleko w takiej ilości, aby ciasto dało się formować. Dodać pietruszkę i wybijać ciasto łyżką  do uzyskania pęcherzyków.
  • Maczać łyżkę we wrzącej wodzie, nabierając ciasto i kłaść nierówne dosyć duże kluski na wrzącą osoloną wodę. Zamieszać i gotować, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyjąć łyżką cedzakową, przelać ciepłą wodą i kłaść na talerze.
  • Podawać do różnych mięs i sosów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komentarze Dodaj swój komentarz

  1. Zosia Padykuła napisał(a):

    Mniam mniam super 😉 jakie dobre:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *