Spaghetti

SKŁADNIKI


  • 1 duża szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • szczypta papryki chilli
  • bazylię, tymianek, cząber i czerwoną czubrycę, oregano po 1/2 płaskiej łyżeczki , pieprz i sól do smaku
  • około 700g makaronu suchego
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. Dodać mięso mielone i na mocnym ogniu smażyć około 4 minut. Dodać pomidory z puszki (uprzednio rozgniecione), ketchup i zagotować. Kolejno dodać przyprawy i około 45 minut dusić na małym ogniu.
  • Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy w osolonej wodzie.
  • Makaron wyłożyć na talerz a na wierzch  wyłożyć  sos.
  • Można posypać startym parmezanem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *