Placek śliwkowy

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 70g cukru
  • 1/4 litra mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 80g masła
  • 2 kg twardych śliwek
  • 150g cukru pudru do posypania śliwek
  • 100g słodkiej śmietany

PRZYGOTOWANIE


  • Przygotować rozczyn.
  • Cukier, mleko, jajko,sól i cukier waniliowy razem z mąką i rozczynem wymieszać.
  • Ciasto ubijać mocno i na koniec dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz.
  • Pozostawić do wyrośnięcia około 40 minut.
  • Na wysmarowaną tłuszczem blachę położyć rozwałkowane cienko ciasto.
  • Ciasto wysmarować słodką śmietanką i na to położyć śliwki.
  • Śliwki muszą być umyte, osuszone, pozbawione pestek i pokrojone na ćwiartki.
  • Śliwki miąższem do góry ciasno ułożyć.
  • Odstawić na 15 minut i potem piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 do 220 stopni około 30 minut. Pojawi się dużo soku ze śliwek, który zgęstnieje po upieczeniu a ciasto  będzie suche i smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *