Smażony boczek z pieczarkami

SKŁADNIKI


  • 1/2 kg chudego świeżego boczku
  • przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1/4 łyżeczki wędzonej suszonej papryki, sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 1 szklanka wody gorącej lub czarnej zaparzonej herbaty
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE


  • Boczek umyć, osuszyć, pokroić, posypać przyprawami.
  • Smażyć na średnim ogniu około 7 minut, przewrócić i smażyć ponownie 7 minut.
  • Zmniejszyć ogień i smażyć dalej około 30 minut, podlewając wodą lub czarną zaparzoną herbatą.
  • Na innej patelni smażyć umyte, obrane i pokrojone uprzednio pieczarki na maśle klarowanym.
  • Pieczarki piec około 20 minut na małym ogniu pod koniec pieczenia doprawić solą i pieprzem.

Podawać  boczek z pieczarkami. Dodatkiem mogą być świeże warzywa np. zielony ogórek, pomidory i gotowane ziemniaki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *