Tort z nutellą

SKŁADNIKI na biszkopt

  • 7jaj
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE


  • Białka ubijać i dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając.
  • Miksując dodawać stopniowo 9 żółtek, aż masa będzie puszysta i gęsta.
  • Zmniejszyć obroty i podawać w kilku częściach wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem i mąkę ziemniaczaną.
  • Natłuścić tylko dno formy (forma 28 cm) i wyłożyć ciasto.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.
  • Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
  • Wyjąć z pieca i z odległości około 50 cm zrzucić na deskę ułożoną na podłodze. Tak robiła moja babcia i biszkopt był zawsze kształtny i puszysty.
  • Odstawić na 30 minut i wyjąć z formy.

SKŁADNIKI na krem


  • 9 łyżek kopiastych nutelli
  • 500 g serka maskarpone
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • polewa czekoladowa
  • owoce do przybrania tortu

PRZYGOTOWANIE


  • Serek maskarpone miksować razem z nutellą, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Tort podzielić na 3 części.
  • Nałożyć na dwie części krem, ostatnią polać polewą czekoladową i ozdobić owocami.

SKŁADNIKI na polewę czekoladową


  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny

PRZYGOTOWANIE


  • Margarynę rozpuścić, wsypać kakao i wymieszać z cukrem.
  • Podgrzać i gorącą polewą oblać wystudzone ciasto.

 

P8270680-1024x671-2

P8280707-1024x768-3

 

 

Zapisz

Zapisz

2 Comments Dodaj swój komentarz

    1. Pani Doktor napisał(a):

      Witam
      wprowadziłam link do przepisu pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *