Angielskie pączki

SKŁADNIKI


  • 300g serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g tłuszczu do smażenia
  • 100g cukru pudru do posypania upieczonych pączków

PRZYGOTOWANIE


  • Serek homogenizowany wyłożyć do miski i wymieszać z surowymi jajkami.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Wymieszać ciasto.
  • Tłuszcz rozgrzać, dla sprawdzenia czy można już piec pączki włożyć 1 cm grubości kawałek surowego ziemniaka. Jeśli ziemniak się zrumieni można piec pączki.
  • Na rozgrzany tłuszcz włożyć metalową łyżką do lodów ciasto.
  • Po uformowaniu i włożeniu ciasta do tłuszczu, zamoczyć w nim pustą łyżkę , aby ciasto nie przylepiało się.
  • Smażyć na małym ogniu.
  • Następnie upieczone wyłożyć na talerz z serwetkami papierowymi. Odsączone pączki przełożyć na inny talerz i posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są w dniu przygotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *