Karpatka

SKŁADNIKI


Ciasto ptysiowe

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła 125g
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE


  • Na ogniu ustawić garnek wlać wodę i podgrzewać, dodać masło.
  • Po rozpuszczeniu masła dodać mąkę ze szczyptą soli, mieszać do uzyskania gęstej masy.
  • Odstawić i ostudzić.
  • Po ostudzeniu dodać jajka do przygotowanej masy i zmiksować.
  • Podzielić ciasto na dwie części.
  • Nałożyć jedną część do formy o średnicy 23 cm i potem kolejną.
  • Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 do 40 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Gotowe ciasto przełożyć kremem.

Dla cierpliwych proponuję przepis na krem, a dla pozostałych proponuję  zaopatrzyć się w gotowy krem do karpatki.

Krem

SKŁADNIKI


  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 280g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka dużego cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

PRZYGOTOWANIE


  • W 2 szklankach mleka rozpuścić cukier zwykły i waniliowy i podgrzać.
  • Osobno wymieszać 1 szklankę mleka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną z żółtkami.
  • Wszystko razem zmiksować.
  • Do masy dodawać stopniowo gorące mleko z cukrem, podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje.
  • Ostudzić .
  • Do ostudzonej masy włożyć miękkie masło i miksować do uzyskania puszystej masy.

Upieczone ciasto ptysiowe przełożyć kremem. Na wierzch posypać cukrem pudrem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *