Barszcz ukraiński

SKŁADNIKI


  • 300G mięsa wołowego
  •  1 korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czerwonego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • sól według uznania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 średnie buraki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 suszony borowik
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100g fasoli  Piękny Jaś karłowy (namoczyć około 10 godzin)
  • 2 jajka na twardo
  • śmietana do zup według uznania

PRZYGOTOWANIE


  • Ugotować z  wywar z mięsa wołowego z pietruszką i marchwią oraz solą w około 2 litrach wody.
  • Jak mięso zmięknie, wyjąć, wykorzystać do innej potrawy.
  •  Do wywaru dodać sól, liść laurowy, czerwony pieprz, ziele angielskie, czosnek, suszonego borowika, cebulę umyte, obrane i pokrojone na kawałki buraki.
  • Gotować około 20 minut, jeśli woda wyparuje uzupełnić.
  • Fasolę przepłukać i gotować osobno w osolonej wodzie około 2 godzin.
  • Dosyć miękką fasolę włożyć do zupy.
  • Gotować  wszystko wraz z fasolą około 30 minut, po tym czasie dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i sok z cytryny.
  • Do zupy dodać pokrojone na ćwiartki ugotowane na twardo jajka. Przybrać selerem.
  • Można dodać śmietanę.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *