Szarlotka

SKŁADNIKI


Ciasto

  • 450g mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 210g masła zimnego
  • 1 kopiasta łyżka smalcu
  • 7-10 łyżek mleka  lub wody
  • szczypta soli

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek obranych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duża paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny suchej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE


Ciasto

  • Mąkę z masłem i smalcem miksować, dodawać mleko i szczyptę soli, aż do utworzenia gęstej masy.
  • Wyjąć i uformować kulę i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, rozłożyć połowę ciasta w nasmarowanej masłem formie o średnicy 28 cm (okrągła).
  • Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 stopni na 10 minut.
  • Następnie wyjąć i nałożyć masę jabłkową.
  • Pozostałą część rozwałkować i nałożyć na masę. Brzegi ciasta połączyć i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 50 minut.
  • Jeśli ciasto będzie się mocno rumienić nałożyć folię aluminiową.
  • Po wyjęciu ciasta można posypać cukrem pudrem.

Masa jabłkowa

  • Jabłka  umyte, obrać  ze skóry i pokroić w kostkę.
  • Przełożyć na dużą patelnię z rozgrzanym masłem.
  • Piec około 20 minut i dodać imbir skórkę z cytryny, cynamon i cukier, cały czas mieszać.
  • Na koniec włożyć żelatynę.
  • Masę przełożyć na upieczony spód ciasta i postępować jak wyżej.

Ciasto podawać schłodzone, gorące będzie za rzadkie.

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *