Rosół z kury

SKŁADNIKI


  • 1kura lub kurczak
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 suszony borowik
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • natka pietruszki
  • około 3 do 4 litrów wody w zależności od wielkości kury

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć bardzo dokładnie, podzielić i  włożyć do zimnej do wody.
  • Po kilku minutach pojawią się szumowiny.
  • Szumowiny można zebrać, ale są zwolennicy wymieszania  ich w zupie.
  • Dodać włoszczyznę, pozostałe składniki i gotować na małym ogniu kilka godzin (około 2-3). W razie potrzeby wyrównać poziom płynu dodając wodę gorącą. Rosół podawać z makaronem lub kluskami lanymi. Ozdobić pietruszką.

Najlepszy na przeziębienia.

Zapisz

2 Comments Dodaj swój komentarz

  1. Zosia Padykuła napisał(a):

    Rosołek poprostu niebo w ustach Rodzinka nie mogła sie najeść SUPER

    1. Pani Doktor napisał(a):

      Bardzo mnie to cieszy. Polecam inne przepisy. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *