Czekoladowe muffinki

SKŁADNIKI


  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 180 g masła miękkiego
  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolada gorzka pokrojona
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE


  • Masło, jajka, cukier zmiksować.
  • W garnku podgrzać śmietanę z czekoladą do uzyskania jednolitej masy.
  • Mąkę z proszkiem i szczyptą soli  i mlekiem dodać do masła połączonego z cukrem i jajkami.
  • Na końcu dodać masę czekoladową i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Piec w foremkach do muffinek w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 do 35 minut.
  • Sprawdzić patyczkiem czy są suche.
  • Wyjąć i udekorować karmelem, polewą czekoladową lub kremem czekoladowym.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *