Kluseczki twarogowe

SKŁADNIKI


  • 170 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g sera twarogowego potrójnie mielonego
  • 1 jajko
  • 1 duża torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • brązowy cukier, cynamon, łyżka stopionego masła
  • 2 obrane brzoskwinie

PRZYGOTOWANIE


  • Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę z proszkiem i ser.  Utworzy się gęsta kula.
  • Wyrabiać dalej i uformować kluski 3 cm.
  • Włożyć na wrzącą i osoloną wodę i od momentu wypłynięcia klusek gotować jeszcze 3 minuty.

Podawać z brązowym cukrem, masłem stopionym i cynamonem. Udekorować brzoskwinią.

 

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *