Sałatka z buraków w zalewie octowej

SKŁADNIKI


  • 3 kg buraków
  • 1 kg marchwi
  • 1/2kg jabłek
  • 1 duża cebula
  • około 7 sztuk papryki
  • do każdego słoika – 5 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2 łyżki oliwy
  • zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu,  3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE


  • Buraki wyszorować, gotować, aż zmiękną.
  • Ostudzić, obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
  • Marchew, jabłka, paprykę,  umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Wymieszać wszystkie składniki i nakładać do przygotowanych słoików z przyprawami i oliwą.
  • Wszystkie składniki do zalewy zagotować i napełnić słoiki.
  • Pasteryzować na mokro. 15-20  minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia.

Najlepsza na zimę do obiadu.

Zapisz

Zapisz

4 Comments Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *