Polędwiczka otulona szynką dojrzewającą

SKŁADNIKI


  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 10 plastrów szynki dojrzewającej (cienkie)
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • oliwa do smażenia i 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 syropu trzcinowego
  • kilka łyżek herbaty zaparzonej

PRZYGOTOWANIE


  • Polędwiczki umyć pokroić na kilku centymetrowe części.
  • Osuszyć i doprawić.
  • Owinąć każdą sztukę plastrami szynki.
  • Położyć  na rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie około 20 minut na średnim ogniu.
  • Potem dołożyć masło i dalej smażyć na małym ogniu około 30 minut.
  • W razie potrzeby dodać kilka łyżek herbaty zaparzonej.
  • Na koniec dodać syrop i wymieszać.

Podawać z kaszą i warzywami.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *