Karmelizowana wieprzowina z kaszą

SKŁADNIKI


  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 łyżki syropu trzcinowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 10 kulek zmiażdżonego czerwonego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 600 g szynki wieprzowej
  • 2 łyżki octu winnego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml czarnej zaparzonej herbaty

PRZYGOTOWANIE


  • W zamykanej plastikowej (na suwak) torebce wymieszać czosnek, szalotkę , cukier brązowy, pieprz czarny,sól  olej.
  • Dodać wieprzowinę, odcisnąć część powietrza.
  • zamknąć torebkę i potrząsnąć nią, tak aby marynata dotarła do każdej części mięsa.
  • Zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
  • Osobno przygotować sos trzcinowy i czerwony zmiażdżony pieprz. Odstawić na 15 minut.
  • Dodać łyżkę oleju i wymieszać.
  • Wyjąć mięso z torebki, odlać marynatę.
  • Na rozgrzaną patelnię o grubym dnie wlać i rozprowadzić olej wraz z sosem trzcinowym i pieprzem.
  • Włożyć mięso równomiernie, tak aby się nie dotykało.
  • Piec około 4 minuty.
  • Odwrócić dodać masło i smażyć 10 minut.
  • Podlać herbatą i piec pod przykryciem 30 minut.

Podawać z kaszą  i buraczkami według mojego przepisu.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *