Pudding czekoladowy z karmelkiem

SKŁADNIKI


  • 180 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 125 g masła
  • 100 g cukru drobno mielonego
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • około 10 sztuk cukierków karmelowo-czekoladowych
  • kakao do posypania foremek
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania puddingu

PRZYGOTOWANIE


  • Masło z cukrem zmiksuj na gładką masę.
  • Dodać jajka i wymieszać z masą.
  • Dodawać kolejno mąkę i śmietanę na przemian, a na koniec kakao.
  • Foremki wysmarować olejem i posypać kakao.
  • Foremki napełnić ciastem do połowy, położyć w środku po dwa cukierki i pokryć pozostałą ilością ciasta.
  • Piec około 30-40 minut, aż puddingi zaczną sprężyście odskakiwać przyciśnięte palcem.
  • Należy puddingi schłodzić i odwrócić foremki do góry dnem.
  • Posypać kakao na puddingi i można podawać z bitą śmietaną lub lodami.

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *