Zupa ze świeżej fasoli

SKŁADNIKI


  • 2 udka kurczaka
  • 250 g żółtej fasoli
  • 200 g zielonej fasoli
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 duża marchew
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz według uznania
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE


  • Do zimnej wody włożyć umyte mięso.
  • Gotować około 15 minut.
  • Zdjąć szumowiny.
  • Fasolę i pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków) umyć, pokroić w kostkę i włożyć do gotującego się mięsa.
  • Doprawić zielem, solą i pieprzem.
  • Po 40 minutach gotowania na wolnym ogniu dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gotować jeszcze około 20 minut.
  • Na koniec dodać masło.
  • W razie potrzeby jak wyparuje woda uzupełnić wrzątkiem i jeszcze doprawić solą i pieprzem.
  • Zupa powinna być gęsta.

Do  zupy można dodać śmietanę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *