Kaczka z jabłkami

SKŁADNIKI


  • 1 kaczka
  •  4 średnie jabłka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE


  • W małej miseczce wymieszać sól, pieprz, paprykę , majeranek, sprasowany  czosnek z oliwą.
  • Kaczkę umyć, wyciąć duże płaty tłuszczu. Natrzeć przyprawami na zewnątrz i wewnątrz kaczki.
  • Do wnętrza kaczki włożyć, obraną cebulę i umyte , obrane i pokrojone jabłka.
  • Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
  • Włożyć kaczkę do brytfanny lub innego zamkniętego naczynia i piec tyle godzin ile waży i dodać 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Kaczka powinna być, przyrumieniona i chrupiąca.
  • Podawać z burakami i pyzami.

 

 

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *