Pyzy drożdżowe

SKŁADNIKI


  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  • W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem.
  • Odstawić do wyrośnięcia.
  • Do mąki wlać rozczyn, wbić jajka, szczyptę soli i wyrabiać ciasto.
  • Wlać oliwę i dalej wyrabiać. Ciasto musi odchodzić od ręki.
  • Rozwałkować na stolnicy i wykroić około 4 cm krążki.
  • Pozostawić do wyrośnięcia około 30 minut.
  • Przygotować zestaw do gotowania na parze.
  • Nałożyć kluski i gotować około 5 minut.

Podawać do różnych potraw. Najbardziej smakują z kaczką.

Zapisz

3 Comments Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *