Bigos

SKŁADNIKI


  • 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 60 dag karkówki
  • 3 sztuki kiełbasy śląskiej
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 60 dag pieczarek
  • 3 śliwki suszone
  • 1 łyżka miodu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 1 cebula najlepiej cukrowa
  • około 7 cm skórka od chleba razowego
  • 1 przecier pomidorowy
  • pieprz i sól opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, pokroić w kostkę i smażyć na patelni.
  • Grzyby umyć,  zamoczyć na 30 minut. Pokroić w kostkę.
  • Pieczarki umyć i pokroić,  smażyć na patelni.
  • Kapustę opłukać i pokroić. Włożyć do garnka wlać 200 ml wody lub według uznania.
  • Gotować około 20 minut i włożyć grzyby suszone z płynem.
  • Dodać ziele, listki, cebulę pokrojoną w piórka wraz z kiełbasą pokrojoną w kostkę.
  • Gotować w razie potrzeby dolać wodę gorącą.
  • Po  50 minutach gotowania dodać usmażone mięso i zmniejszyć ogień.
  • Dodać skórkę od chleba, śliwki, sól i pieprz, miód .
  • Jak mięso będzie miękkie, włożyć cały słoik przecieru pomidorowego. Wymieszać i gotować około 30 minut.
  • Odstawić do następnego dnia i potem gotować około 20 minut.
  • Od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliło.

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *